Vanaf 26 juni stelt de overheid twee gratis PCR-testen ter beschikking aan:

  • Burgers tussen 6 en17 jaar
  • Volwassenen die nog niet de kans hebben gekregen zich volledig te laten vaccineren
  • Volwassenen die minder dan 14 dagen geleden een tweede vaccinatie hebben gekregen 


Een CTPC voor een gratis test kan niet worden aangevraagd via de klassieke eForm. De CTPC dient door de patiënt zelf te worden aangevraagd via Mijngezondheid.be.


Indien een patiënt wordt ingeschreven op basis van het rijksregisternummedan wordt nagekeken of een geldige CTPC kan worden opgehaald. Indien meerdere CTPC's gevonden worden, kan u via het dropdownmenu de juiste code selecteren.


In Mediris Wachtpost wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen een gratis test en een betalende test. Indien de patiënt wordt ingeschreven in de wachtzaal kunnen twee icoontjes en twee kleuren weergegeven worden: 

  • Credit card-icoontje voor betalende testen (TP0119)
  • Parasol-icoontje voor gratis testen (TP0120)Indien het om een betalende test zou gaan, wordt tijdens de consultatie op verschillende plaatsen een melding weergegeven. Deze informatie kan u enerzijds ophalen in 'Stap 1 - Patiënt' via de knop 'Geldige CTPC gevonden' of via 'Stap 8 - Andere behandeling'. Indien het over een gratis test zou gaan worden de meldingen op dezelfde plaats weergegeven.Als de patiënt meerdere actieve CTPC's heeft, dan kunnen deze worden opgehaald aan de hand van een dropdown-menu. Na het selecteren van de code kan u bij 'Reden van test' al nagaan of het om een gratis of betalende test gaat.
Hoe en wanneer de betaling van een test plaatsvindt, dient intern besproken te worden per testcentrum. Sommige organisaties kiezen ervoor om de patiënt ter plaatse te laten betalen. Anderen laten de facturatie over aan het samenwerkend labo.