Om de werklast van huisartsen te verminderen werd een zelfevaluatietool opgemaakt voor patiënten met symptomen van COVID-19. 


Patiënten met symptomen zoals hoesten, koorts, keelpijn, hoofdpijn, smaak- en reukverlies kunnen anoniem een online vragenlijst invullen. De uitkomst van deze vragenlijst zal bepalen of de patiënt zich best laat testen of niet.


Vragenlijst: https://sat.info-coronavirus.be/nl/formulier/sat Wanneer het resultaat van de vragenlijst aangeeft dat de patiënt zich best laat testen, kan er een testcode worden aangemaakt. De patiënt ontvangt de code per SMS en kan hiermee een afspraak maken in een testcentrum, in het labo of bij een apotheek.


Wanneer de patiënten worden ingeschreven in de wachtzaal, zal de testcode worden opgehaald. Patiënten die een testcode via de vragenlijst hebben verkregen, kunnen in Mediris worden herkend aan het weegschaal-icoon
Wanneer een patiënt meerdere actieve codes zou hebben, kan via de knop 'Geldige CTPC gevonden' de juiste code worden geselecteerd.