1. Waarom tweestaps-authenticatie?

Door de tweestaps-authenticatie (2FA) te activeren voegt u een extra beveiliging toe aan uw Mediris-account. U logt dan in met iets dat u weet, namelijk uw e-mailadres en wachtwoord. Dat wordt dan aangevuld door iets dat u heeft, bijvoorbeeld uw gsm of eID.

Bovendien zijn sommige Mediris-functies enkel beschikbaar indien de tweestaps-authenticatie werd ingeschakeld. Het gaat hier bijvoorbeeld om het raadplegen van de hubs en het exporteren van gegevens.

2. Hoe instellen?

Surf naar https://login.mediris.be/ en log in op uw account. U komt vervolgens uit op uw accountinstellingen waar u naar het onderdeel "Beveiliging" kan scrollen. U hebt verschillende manieren om de 2FA te activeren.

2a. Authenticator-app (aanbevolen)

Zorg ervoor dat u een Authenticator-app op uw smartphone hebt geïnstalleerd. Voorbeelden zijn Microsoft Authenticator of Google Authenticator.

U kan deze downloaden in de Play Store (Android) of in de App Store (iOS):

Klik in Mediris op "Instellen via smartphone-app" en scan de QR-code in de Authenticator-app. Hierna krijgt u een cijfercode te zien in de app. Deze code geeft u in Mediris in, waarna u onderaan bevestigt de authenticatie te willen inschakelen.

2b. Sms-code

We raden aan om de 2FA in te schakelen met een Authenticator-app. Via sms bestaat de kans namelijk dat u het bericht niet ontvangt wegens slecht bereik.

Wilt u dit toch doen, zorg er dan voor dat u een geldig GSM-nummer geregistreerd hebt bij uw gegevens bovenaan. Kies daarna voor "Instellen via sms".

Vervolgens wordt een activatiecode verstuurd naar dat nummer, wat u kan invullen in Mediris.

2c. Inloggen via eHealth

Ook inloggen via itsme of met de eID is een vorm van 2FA. Indien u zich aanmeldt als arts worden hiermee bovendien enkele eHealth-functies geactiveerd. Meer informatie vindt u hier.