In 'Stap 4 Subjectief' wordt ruimte voorzien om de reden van contact te registreren. Specifiek registreert u in deze stap de anamnese. 


U hebt de mogelijkheid om de juiste termen op te zoeken via de zoekbalk of door een selectie te maken in de ICPC2-codesAfhankelijk van de wachtpost is coderen al dan niet verplicht in Mediris. 
De meest voorkomende klachten kunnen worden opgehaald via de knop 'Meest voorkomend'. Hier wordt een lijst met de 27 meest gebruikte codes weergegeven. Aan de hand van het plusteken kan u de klacht toevoegen aan het contact. U kan ook gebruik maken van de zoekfunctie, hiervoor dient u steeds drie karakters in te geven om een lijst van klachten op te halen. Bij het aanklikken van een klacht wordt ook de ICPC2-code opgehaald. De knop 'Selectie via ICPC2' haalt een boomstructuur op met alle mogelijke termen. Dit menu zorgt ervoor dat u gericht kan zoeken om een zo correct mogelijke term te bekomen. Tenslotte wordt onderaan een veld weergegeven voor een vrije notitie. Als alleen dit veld wordt ingevuld, worden er geen gecodeerde gegevens bewaard. 


Stap 3: Betreft / Stap 5: Objectief