Waarom een eHealth-certificaat aanvragen?

• Door een eHealth-certificaat op te laden in Mediris hebt u gedurende drie jaar een geldige eHealth-sessie. Deze hebt u nodig voor o.a. de volgende zaken: opvragen van de verzekerbaarheid, elektronisch factureren, elektronisch voorschrijven en elektronisch brieven ontvangen.

• U kan ook gedurende 12 uur een geldige eHealth-sessie bekomen door in te loggen via itsme of met uw eID. In het geval van storingen op het platform van de overheid kan het echter voorkomen dat het niet mogelijk is om in te loggen via eHealth. Indien u in dat geval uw eHealth-certificaat hebt opgeladen, kan u toch nog steeds van alle functies gebruik maken.

Benodigdheden

• De toepassing van de overheid voor beheer van de eHealth-certificaten (klik hier om dit te downloaden via de knop 'Toegang tot de toepassing')
  • Het programma Java (klik hier om dit te downloaden)
  • Een kaartlezer
  • Uw eID en de bijbehorende pincode

Stap 1: Vraag een nieuw certificaat aan

Klik op 'Vraag een nieuw certificaat aan' en volg de instructies op het scherm:

Bij het invullen van uw contactgegevens is het voldoende om één e-mailadres en één telefoonnummer in te geven:

In de volgende stap kan u een wachtwoord kiezen voor uw certificaat. Dit moet minstens 8 karakters lang zijn en een cijfer of een symbool bevatten. Dit wachtwoord blijft gedurende drie jaar hetzelfde, kies dus een wachtwoord dat u kan onthouden:

Volg de instructies op het scherm.

Vergeet zeker niet om de aanvraag te vervolledigen opdat het eHealth-certificaat geldig is (zie stap 2).

Stap 2: Vervolledig de aanvraag

Klik op 'Vervolledig de aanvraag voor het eHealth-certificaat en ETK':

Vul het wachtwoord in dat u zonet hebt aangemaakt en klik op 'Open keystore':

Klik op 'Installeer uw certificaat en start de creatie van uw eHealth ETK'

Het eHealth-certificaat is nu geldig en bevindt zich op uw computer.

U dient het nu enkel nog op te laden in uw Mediris-account. De handleiding daarvoor kan u hier terugvinden.