Wat is een magistrale bereiding?


Een magistrale bereiding is een geneesmiddel dat door de apotheek is bereid en afgeleverd op basis van het voorschrift van een arts bestemd voor een bepaalde patiënt.


Het kan gaan om een formule die zeer specifiek is of die in een officieel naslagwerk wordt beschreven, zoals het Therapeutisch Magistraal Formularium, of waarin een 'farmaceutische specialiteit' wordt verwerkt. Een magistrale bereiding is steeds op voorschrift. (Fagron, 2021)Wordt een magistrale bereiding terugbetaald?


Opdat een magistrale bereiding terugbetaalbaar zou zijn, moet worden voldaan aan de vijf onderstaande voorwaarden:

 1. De apotheek ontvangt een voorschrift dat een arts heeft opgesteld
 2. De apotheek of assistent maakt de bereiding en levert deze af
 3. De producten die worden gebruikt in de bereiding worden op de lijst van vergoedbare producten vermeld
 4. De voorwaarden voor terugbetaling door de ziekteverzekering worden nageleefd
 5. De producten die zijn voorgeschreven en gebruikt werden in de bereiding zijn opgenomen in de lijst van vergoedbare productenWelke voordelen hebben magistrale bereidingen voor de patiënt?

 

 • Een magistrale bereiding is een therapie op maat van de patiënt. Afhankelijk van de noden van de patiënt kan u zowel een aangepaste dosering als een aangepaste formulatie voorstellen.             Bijvoorbeeld: vloeibare preparaten bij slikproblemen.
 • Actieve bestanddelen kunnen bij magistrale bereidingen gecombineerd worden. Hierdoor kunnen de innamemomenten worden beperkt, wat uiteindelijk zal leiden tot een verhoogde therapietrouwheid.
 • Magistrale bereidingen bieden de mogelijkheid om sommige hulpstoffen weg te laten of te vervangen.
      Bijvoorbeeld: Kleurstoffen, bewaarmiddelen, suiker, etc.)
 • Er is voor de patiënt ook een financieel voordeel. In vele gevallen is de overeenkomstige specialiteit duurder in aankoop dan de voorgeschreven magistrale bereiding.
 • In sommige gevallen kunnen geneesmiddelen die uit de handel zijn nog steeds magistraal worden afgeleverd.Klik hier om de lijst met meest gebruikte afkortingen bij magistrale bereidingen op te halen.Bronvermelding: